A radiátor vásárlás kihívásai

A radiátor vásárlás

Amikor beköszönt az ősz és ismét hidegebb napok jönnek, az ember automatikusan átgondolja, hogy minden rendben van-e a fűtéssel? Ez a városban a legtöbb esetben azt jelenti, hogy minden rendben van-e a radiátor körül? Az az igazság azonban, hogyha a fűtésszezon beköszöntével döbbenünk rá, hogy valami bibi van, már késő radiátort cserélni. Legalábbis ez az eset, ha távfűtésről van szó. Ugyanis a távfűtés nem csak a mi otthonunkban kering, hanem számtalan másikban előttünk és utánunk, ami azt jelenti, hogy annak érdekében, hogy nálunk készüléket cseréljenek, mindenhol le kell állítani a fűtést. Ez pedig kiszúrás több tucat embertársunkkal.

Úgyhogy érdemes ezt a kérdést már nyáron átrágni, sőt, a legeslegjobb, hogyha már akkor túlesünk rajta, amikor frissen zárták el, tavasz vége felé, amikor még élénken él emlékünkben, ha valahol valamilyen meghibásodást tapasztaltunk. Mire ügyeljünk viszont, amikor radiátor márkák és típusok közt válogatunk?

Mit nyújt egy radiátor kiárusítás?

Ilyen alkalmakkor sok radiátort tudunk összehasonlítani. Nyilván egy helyen számos modellt találunk, mindezt viszonylag gazdaságos áron is. Ez jó. Ugyanakkor nem feltétlenül kell ez fizikailag valós kiárusítás legyen, hiszen online is találhatunk hasonló ajánlatokat. Egy efféle kiárusítást két módon hasznosíthatunk. Egy felől a radiátor választék jó arra, hogy felmérjük a terepet, lássuk, mi minden érhető el a piacon a mi feltételeink mellett, mik a lehetőségeink. Mindemellett arra is van alkalmunk, hogy igazán jó ajánlatokat találjunk és gyorsan lecsapjunk valami kifejezetten gazdaságos árra. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk már az árakkal és azzal is, hogy mit akarunk. Így az én javaslatom az, hogy ezt a két célt ne akarjuk egyszerre elérni. Abból csak a kapkodás lesz, ha még aznap reggel mérjük fel a piacot és aznap este már gyorsan le is csapunk valamelyik radiátor ajánlatra, mielőtt mind elfogy.

Milyen egy modern radiátor?

Hát az biztos, hogy nem öntöttvas. Ezek a régi modellek még megtalálhatók fel nem újított iskolák, kórházak és más középületekben. Alapvetően nincs velük nagy baj, csak nem túl szemet gyönyörködtetőek. Viszont masszívak, gyakorlatilag az atomtámadást is zokszó nélkül bírnák, elpusztíthatatlan, időtálló darabok. Pont ezért masszívak is, a beüzemelésük már csak azért is minimum két emberes feladat, hogy meg lehessen őket mozdítani.

A korszerűbb modellek ezzel szemben keskeny radiátor típusok. Kevésbé hangsúlyosak, filigrán kivitelezésüknek hála pedig illeszkednek bármilyen berendezéshez. Nagy előnyük továbbá, hogy tagoltak, azaz az elemek tetszőleges mennyiségben sokszorosíthatók és így a méretük – mind a szélességük – mind a hosszúságuk – tetszőlegesen változtatható. Tizenöt centi széles kell? Akkora lesz. Negyven centi hosszú? Legyen annyi! Persze a legtöbb elem előre legyártott, méretük a piacon leggyakrabban előforduló igények alapján kerül megállapításra. De azért van az a pénz, amiért mi előre rendelhetünk a kívánt méretben külön gyártott radiátort.

A modern készülék, beszéltük, nem lesz öntöttvas radiátor. Akkor viszont? Vagy aluminium radiátor vagy acéllemez. Abban egyeznek, hogy mindkettő kecses és tagolható, ellenben az alumínium kevésbé időtálló, könnyebben rozsdásodik, kivitelezésének köszönhetően – hiszen sok helyen forrasztva van – sérülékenyebb. Ezeknél fontos ügyelni arra, hogy a készülék mindig száraz legyen. Eleve nem ajánlatos bármit a tetején tárolni, de ha ez ne adj Isten egy növény, és ne adj Isten félrelocsoltunk: töröljük le. Igen, számít.

Segítsd a radiátort!

Onnantól, hogy megvettük, az sem mindegy, hogy hogyan használjuk a radiátort az otthonunkban. Felhasználást tekintve azt gondolnánk, hogy egy kutyaközönséges eszközről van szó: feltekerem nagyon fűt, letekerem, nem fűt. Nem csak ennyiről van szó. Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a radiátor akkor mutat jó hatásfokot, ha minél nagyobb felületen képes leadni a hőt. Ezt pedig számos szokásunkkal gátolhatjuk.

Például, ha bútorokat tolunk elé, kvázi lefojtjuk a készüléket. Aztán csodálkozunk, hogy hideg van, míg maxon megy a fűtés és csak forog a mérőóra. Ugyanez igaz azokban az esetekben, hogy mindenféle aranyos kerámia tárgyakat, cserepeket ésatöbbit tárolunk a radiátoron. Ne tegyük. Alapból könnyű leverni és porfogó, de ez is csak gátolja a fűtést. Arról nem is beszélve, amikor szárítónak használjuk. Jó, nem azt mondom, hogy egy átázott zoknit ne lehetne félévente egyszer felrakni rá, de amikor rendszeresen oda teregetjük az ágyneműt, az már más.

Fontos az is, hogy ne lepje vastagon a por. Nem feltétlenül a tisztaságmánia szól belőlem, bár jó érzésű ember mocsokban nem szeret élni, de a lerakódott porréteg hasonlóan hat, mintha lefedtük volna az egész felületet valamivel. Persze a rácsozat alatt, belül a porosodással nehéz mit kezdeni, anélkül, hogy le ne szerelnénk, nehéz rendesen letakarítani. De kívülről havi egyszer letörölni nem akkora nagy was ist das.

Ez pár olyan szokás, amin fillérekbe sem kerül változtatnunk, összességében viszont hozzájárulnak, hogy egy hatékonyabban működő készülékünk legyen.