Milyen a jó munkásszállás?

A munkásszállás emlékezete

Először is tisztázzuk, mit jelent napjainkban a munkásszállás fogalma. Mert persze mindenkinek él a fejében egy kép, főleg azoknak, akik Cseh Tamás dalokon szocializálódtak, hogy az átkos cigarettafüstös, elnyomott lázadói útjukat keresve félig kulturálódva, félig züllötten összeülnek egy ütött kopott szocreál közösségi helységben, ahol akár munkások közt is találunk egy megélhetésével küszködő írót vagy zenészt, akik mélyfilozófiai eszmecserét folytatnak két doboz Kossuth elpöfékelése mellett. Ez a nagyon szép és nosztalgikus kép változott aztán egy kevésbé nosztalgikus, lejárt lemezzé: ahol a munkásszállás egy olyan épület, ahol már nem találunk mélyenszántó beszélgetésekbe bonyolódott, bujkáló értelmiségieket, viszont az abrosz és a függöny még mindig azt a húsz éve beszívott Kossuth füstöt ereszti magából.

Munkásszállás a 21 században

Napjainkra már ez a kép is jócskán elavult. A kilencvenes évek óta az ország felfedezte, mi fán terem a kapitalizmus, ami nem egyenlő azzal, hogy a munkásszállás, mint intézmény megszűnt volna. Hiszen a nagy piaci gazdaságban is van szükség munkásokra, és olyan is jócskán előfordul, hogy ezek a szakemberek nem a saját otthonuk környezetében vállalnak munkát. Az ilyen munkák pedig nem szoktak rövid távú megbízások lenni, ahova pár hétig ki lehet bírni, ha napi másfél órát ingázunk, aztán egy kemény fizikai nap után megint másfél óra, míg hazabumlizunk. Ez nem az a műfaj.

Úgyhogy szükség az van rájuk, a munkásszállás nem egy csak csupán szocialista vívmány. Ugyanakkor a szükség mellett felütötte fejét az igény is. Ugyanis nem törvényszerű, hogy a munkásszállás lepukkant, felújítatlan legyen, sőt! A munkásoknak, de a munkáltatóknak is adódnak olyan igényei, amelyek bizony elvárásokat támasztanak egy jó munkásszállás felé. Nem elég egy régi épületet kibérelni és kitenni a feliratot a bejárat felé, hogy munkásszálló, tessék beljebb fáradni.

A munkásszállás milyen igényeknek tesz eleget?

A munkásszállások közt akad nagyon olcsó munkásszállás és némileg drágább, de általánosan igaz, hogy gazdaságosabbak az árak egy hotelhez képes. Ez valahol egy alapelvárás, hiszen egy hotel nagyon sok mindent tud, ami már nem is alapelvárás, úgyhogy ha már ennél az ársávnál lennénk, akkor a munkásszállók le is ereszthetnék a rolót örökre. Nem, nyilvánvalóan nem a hotelekkel szeretnének vetekedni, ellenben mégiscsak vannak olyan igények, amikben versenyre kell kelniük egymással.

  1. Étkezés

Nyilvánvaló, hogy aki dolgozik, pláne, ha fizikai munkát végez, megéhezik és enni akar. Nap közben, nem valószínű, hogy sok esély lenne a meleg ételre egy autópálya építés közben, úgyhogy ha erre nem adódott délben lehetőség, este lesz rá igény. Ennek több folyománya is van. Az egyik, hogy a munkásszálláson kell legyen egy hűtőszekrény, ahol akár csak a párizsit tárolhatják. Másfelől jobb, ha az a hűtő már egyben mélyhűtő is, hiszen sokszor otthonról, előre főzött étellel készül a bentlakó, és azt bizony nem azért fagyasztotta le, hogy már az első nap mind kiolvadjon és egyben kelljen betömni egy heti adagot.

Emellett a konyha is nagyon fontos. Mert egy-két egyszerűbb dolgot legényember is elkészít magának, de ha nincs gázrezsó, a radiátoron nem tud rántottát csinálni. Napjainkban mindemellett  a mikro is alap, levesporok, instant kaják elengedhetetlen kelléke, de már egy szimpla újramelegítés is sokkal gyorsabb általa. Mindemellett ha még egy kávéautomata is akad a munkásszálló egyik folyosóján, akkor már jól indul a nap.

  • Tisztaság

Tévedés, hogy a munkásszálló csak koszosan, piszkosan létezhet. Azért, mert izzadtan és koszos ruhában ér haza, még nem szeret az ember abban feküdni. Így hát, ha általános a tisztaság, hovatovább házon belül akad egy mosógép, az is nagyban segít, hogy többen válasszák ezt a munkásszállót.

  • Megközelíthetőség, Parkolás

A lakók nyilván azért jöttek el az otthonuktól, mert onnan sokáig tartana bejárni. Ha tehát ehelyett eljönnek valahova máshova, fizetnek érte és még onnan is sokáig tart bejárni, az nyilván nem éri meg nekik. Minél közelebb vannak a nagy gyárak, építkezések, vagy egyszerűen csak maga az autópálya, annál jobb.

Emellett sokan érkeznek autóval. Az utcán parkolni pedig nem túl biztonságos, hovatovább nem is igazán gazdaságos, mert csak fizethetik a parkolási díjat. Sokkal praktikusabb, ha őrzött parkolóba tehetik a kocsijukat.

  • Bevásárlás

A főzési, étkezési igényekhez természetesen hozzátartozik az alapanyagok bevásárlása is, de akár arról is lehet szó, hogy egy étkezde, kifőzde legyen a környéken. Nem mellesleg pedig jó, ha van valahol egy dohánybolt, mert arra bizony a stresszes mindennapokban szükség lehet.

  • Szórakozás, Kapcsolattartás

Már a bevásárlásoknál sem haszontalan, ha egy bevásárlóközpont akad a közelben, de pláne igaz ez akkor, ha unalmas hétvégi órákat akar elütni az ember. Mindemellett azonban még fontosabb, hogy a szobában, a munkásszálláson legyen Wi-fi. Ezáltal adott egy okos telefonon keresztül a szórakozás is, de még inkább a szeretteinkkel való kapcsolattartás. Ez kifejezetten alap.